Podpisana przez prezydenta nowelizacja ustawy o rolniczym handlu detalicznym wprowadza kilka istotnych zmian. Rolniczy handel detaliczny umożliwia rolnikom produkcję oraz przetwórstwo żywności na małą skalę i jej sprzedaż konsumentom finalnym, a także sklepom detalicznym, czy restauracjom, stołówką, z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. Zmiany wprowadzone w ramach Polskiego Ładu po pierwsze rozszerzają obszar, na którym może być prowadzone dostawy wyprodukowanej żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny przeznaczonych dla klienta detalicznego na terytorium całego kraju. Jest jeden wyjątek w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego wolno je sprzedawać na terytorium województwie, gdzie zostały wyprodukowane i w powiatach ościennych.
Po drugie zostały doprecyzowane składniki, które mogą być wykorzystane do produkcji żywności. Żywność jednoskładnikowa ma w całości pochodzić z produkcji rolnej gospodarstwa. W przypadku żywności wieloskładnikowej przynajmniej jeden składnik powinien w całości pochodzić z uprawy, hodowli czy chowu gospodarstwa.
Po trzecie zniesiono limity sprzedaży żywności w ramach handlu detalicznego konsumentom finalnym. Pozostały one w przypadku zakładów prowadzących handel detaliczny.
Kolejna zmiana podwyższa kwotę przychodów zwolnionych z podatków dochodowego z 40 tys. do 100 tys. zł
Chcesz rozwijać rolniczy handel detaliczny?
Zapraszamy!
Doradca👉 MIŃSK MAZOWIECKI ul. WARSZAWSKA 111 lok.20
Zadzwoń 📞25 758 10 80 lub 📞 574 194 494
SANTANDER PARTNER
Zapraszamy też na naszą stronę https://finansemazowieckie.pl/